To hjul + en elektrisk motor!

Ubrukelig sykkel med stang...

Jeg ble aldri helt komfortabel med den nye sykkelen.  Den veide riktignok bare 9 kg, men hvorfor i all verden er det blitt slik at også damesykler skal ha en stang??? Jeg klarte aldri å lære meg å stige på sykkelen slik gutta gjør - hvordan i all verden skulle jeg klare å slenge beinet over den stanga, da? Beslutningen ble tatt - selg sykkelen, skaff en annen, og bli elektrifisert!

Og hos G-Max i Moss fant jeg min nye, store, svarte sykkel og det var kjærlighet ved aller første blikk. Med et kraftig batteri montert under bagasjebæreren ble enhver sykkeltur en glede, og jeg oppdaget at å sykle til kontoret var en helt overkommelig tur på 1,2 mil hver vei. Å cruise langs Østensjøvannet i skinnende sol var bare helt herlig. I oppoverbakken mot Dal på veien hjem opplevde jeg det utrolige - en fyr i 30-årene hengte seg på for å få litt skikkelig trening. Jeg holdt på å stryke med da vi nådde toppen, for jeg var jo ikke den som skulle gi opp. Men jammen kom vi ikke levende opp begge to, og det var helt knall følelse.

Det ble slutt med å kjøre bil til butikken - nå var det sykkel som gjaldt. Den følelsen når motoren koplet seg inn og tråkkingen min gjorde at farten økte til 25-30km/t - helt ubeskrivelig.

Intensjonen min var å sykle i vinter også, men etter å ha hørt et radioprogram der de forklarte hvor pinlig nøye man må være med å gjøre ren sykkelen for skitt og salt etter hvert eneste tur - da falt den planen stendød til jorden, og ble der.

Nå går det mot vår, og i går måtte jeg bare lade batteriet. At jeg da våknet til miserabel sludd og snø var en nedtur, men nå går det i hvert fall i riktig retning! Som jeg gleder meg til å sette meg på sykkelsetet igjen!

 

På to hjul i skog og mark

Min første ordentlige sykkel var en rød DBS med hvitt sete, hvite håndtak og vevet nett rundt bakhjulet. Da jeg vokste fra den, fikk jeg en av disse syklene med små hjul; en modell som nå faktisk har kommet tilbake.

Dette indikerer altså at jeg i min ungdom tilbrakte atskillig tid på sykkelsetet. Til skolen, til sommerjobben, til butikken. Men så flyttet jeg til Oslo, og avstanden ble for store og trafikken for farlig til at det lenger var attraktivt å sykle. Men våren 2013 endret alt dette seg.

Bjørndal er i seg selv ikke noe spesielt fint sted å sykle tur, siden man bare sykler nedoverbakker ut av dalen, med påfølgende oppoverbakker når man skal hjem. Så kom jeg over nettstedet til Sykkelpikene, og det forandret hele min tilværelse hva transport angikk. For hvorfor kjøre bil til butikken, når man kan sykle?? Nye, blomstrede sykkelvesker ble kjøpt inn, skarpt fulgt av en nesten vulgært stor ringeklokke som sier dinggg-donggg og som ingen gående reagerer på fordi den ikke høres ut slik som sykkelklokker flest.

Dette ble tilført et setetrekk i samme mønster som veskene, og som rosinen i pølsen kjøpte jeg meg en Yakkay II sykkelhjelm med tilhørende hattetrekk. Dette ble pyntet opp med en nål fra garnbutikken Nøstet Mitt på Lambertseter.

Det som imidlertid gjorde alt dette helt fullkomment var at min gode venninne Anne Marie viste seg å være like glad i å sykle som jeg selv. Dermed var det et faktum - vi skulle begynne å dra på tur sammen. Jeg hadde gått en lang tur sørover fra Bjørndal på fine skogsveier, og dette ble også valget for sykkelturene våre. Turen er ikke mindre enn 12 km lang, så det tok meg lang tid å gå den. Men på sykkel suser vi av gårde, og fordi vi synes at mat er minst like viktig som mosjon har vi alltid med oss noe spennende i sekken.

På den første turen overrasket vi nok hverandre gjensidig like mye, for uten at den andre visste det, hadde Anne Marie tatt med fiskesuppe og reker, mens jeg hadde en termos full av rosévin. For en suksess!!! På det som foreløpig har vært vår siste tur hadde jeg laget en liten omelett til hver av oss, som vi fortærte i nesten stummende mørke like ved Myrervann. Jeg hadde også tatt med noen telys som ble strategisk plassert rundt omkring oss på bakken. Det eneste som irriterte oss noe grenseløst var at vi tidligere på turen hadde møtt flere både gående og syklende, men nå, da vi satt der omsluttet av hygge, matlukt og lysskinn kom det ikke et eneste menneske forbi og så hvor fint vi hadde det. Løsningen på dette en annen gang er sannsynligvis å legge turen til et tidspunkt da det fremdeles er dagslys nok til at normale mennesker begir dseg langt ut i skogen...

Nå har jeg gått enda lenger: Jeg har bestilt piggdekk til sykkelen min! jeg kan nesten ikke tro det selv - etter 58 år på denne jord har dama funnet ut at det er OK å sykle om vinteren. Ja, det blir ikke lange turer midt i skisporet - det vil dreie seg om jevnlige besøk på butikkene her i dalen! Og når vi nå flytter kontor til Bryn har jeg tenkt å teste ut om det er menneskelig overkommelig (dvs om dette er noe jeg har mulighet til å gjøre med en viss grad av glede) å sykle i hvert fall én vei. Hjem kan jeg jo ta T-banen fra Brynseng til Mortensrud og deretter sykle derfra og hjem. Det er nesten ikke til å holde ut - jeg kommer til å bli altfor sprek!!!