Ommøblering og oppussing

Heldig er den som har en venn med energi og arbeidslyst! 

Inger-Lise stilte seg forrest i køen da det kom på tale å pusse opp den fæle boden jeg hadde inne i huset - det rommet der det var plass til alt og ingen ting hadde sin egen plass. Sko, sekker, vesker, vaskemidler, fotoutstyr - en salig blanding. Men så hadde de et tilbud på Elfa-systemer hos Obs! Bygg, og ikke før hadde jeg kjøpt hyller og kurver, så var vi i gang med malingen. Og det er noe med å slippe å gjøre ting alene - det blir morsommere og enklere å komme i gang når det er noen som bidrar.

Resultatet ble en nesten skremmende ryddig bod, der alt har plass, og hver ting har sin plass. Et par sekker søppel ble det heldigvis også. Som bildet viser, gikk vi til jobben med liv og lyst, samt dusjhetter på hodet for å unngå malingsdrypp fra oven.

Deretter sto ommøbleringen for tur. Jeg hadde en stue som nesten ikke ble brukt, til tross for at det er peis der og rommet egentlig er ganske brukbart. Ideen kom: Flytt TV'en ned, flytt alle bøker opp, lag en lesekrok og en salong.

Jeg skal ikke late som om dette var en kjapp jobb. Det er atskillige kilo Inger-Lise og jeg har båret opp og ned, og på ett tidspunkt hadde vi låst en sofa så ettertrykkelig fast i trappen at vi ble nødt til å skru gelenderet av for i det hele tatt å få den løs. Et par ørelappstoler kom fort i hus, nye skinnsofaer er bestilt og kommer i løpet av november, TV-stuen nede er i bruk flere ganger i uken, og når jeg vil lese og høre på radio, er stuen oppe blitt et nydelig sted å sitte.

På sommerfuglbusken (buddleia) har jeg i år hatt store mengder sommerfugler - de har lettet som en sky når jeg har kommet ut, og noen har til og med vist meg den ære å sette seg på meg en liten stund.

En hage med liv i

Dette ser ikke lovende ut....

Å ha en hagestue å sitte i, tiltrekker seg alle slags dyr. I år har jeg hatt et vepsebol i taket oppunder takrenna, og etter å nesten ha drept en clematis med insektspray for å unngå å be et skadedyrfirma komme og rive av bordkledningen, fant jeg heldigvis et kjerringråd på nettet. Man tar en liten bøtte, fyller den (ikke helt full, 5 cm holder) med White spirit, og henger denne i en krok rett under der man ser vepsene kryper inn i taket. I mitt tilfelle ble dette en relativt solfylt plassering, og det tok ikke mange dagene før dampen fra bøtta hadde tatt livet av hele gjengen. Der lå de og svømte i WS, og skrekkveldet deres var en saga blott. Dette skjedde dessverre ikke før en av dem hadde siktet seg inn på meg og stukket meg rett ved det ene øyet, hvilket resulterte i en kjekk liten blåveis og hovent kinn. Jeg er heldigvis ikke allergisk!

Av andre skapninger som dukket opp, var Anne Marie, Anita, Audrey og Inger-Lise. Det startet med at Anne Marie skulle komme bort med en makrell, men før ettermiddagen var omme, hadde jeg trommet sammen resten av damene. Det ble en kjempefin kveld, med en boks rosévin og en pakke Ballerinakjeks som servering. Men det er så fint med sånne spontane sammenkomster - det er ikke serveringen, men selskapet som teller (selv om det ikke var noen som takket nei til vinen). Det så litt dystert ut i starten (se bildet), men jammen tok det seg opp, og heldigvis ble de der alle sammen til langt utpå kvelden - det er da de beste samtalene kommer!

En variabel sommer

De som tror at vi her sørpå bare bader i sol og varme hele sommeren, har ikke vært her i år. Det er klimaendringer på gang, og somrene blir våtere og vintrene snøfattigere. Det siste er for så vidt ganske greit for meg, for det betyr fritt leide i skog og mark uten skiløpere å konkurrere om terrenget med. En håndfull minusgrader og 5 cm snø er perfekt - da er det lyst og fint og hundene er rene og friske i pelsen sin. Siden jeg kjøpte nye piggsko i fjor av typen løpesko (= svært lette), går jeg trygt på enhver overflate.

Men det var ikke det jeg skulle skrive om i dag - det er fremdeles sommeren som er friskest i minnet, og da helst de dagene som har vært lyse og varme. Hagen har fått mange nye elementer i år, blant annet to fontener, og jeg har plantet atskillige nye vekster som ha gitt meg mye vakkert å se på.

2 Damer på hjul - til Drøbak!

Inger-Lise hadde klart å overtale meg til å legge i vei til Drøbak, siden vi nå begge hadde så fine elektriske sykler. 13. august opprant med strålende sol, batteriene var nyladet, og optimismen var på topp. Jeg skal ikke gå i detalj om turen, i hvert fall ikke om de grusomme delene, men la meg bare omtale akkurat det slik: Jeg sykler ikke sørover gjennom Nøstvedtmarka en gang til! Og en ting til: Når man tar med seg batteriladeren er det jo den rene galskap og det skjære hovmod å ikke lade mens man sitter og inntar et bedre måltid i Drøbak!

Nåvel. På den positive siden var altså været helt strålende, og vi fikk sykle på flotte sykkelveier 99% av turen. Vi passerte gjennom de vakreste kulturlandskap på Nygård, vi seilte forbi NMBU (gamle Landbrukshøgskolen på Ås) og de flotte bygningene der, vi så kornåkre av gull og en fjord som glitret i sommersolen.

Plutselig, rundt en sving - der sto de: 2 fantastiske liggestoler i blått metall, med utsikt til svære kornåkre. Der rastet vi og slanget oss en stund i solen, før ferden gikk videre. Jeg må også huske å si at vi fakisk tok en hel del cacher underveis, og det var vel bare en eneste vi måtte oppgi å finne - den het "Shop till you drop" og skulle ligge til venstre for en trapp på kjøpesenteret Drøbak Amfi, men der ble det bomtur, gitt. Bare for å strø salt i såret kan jeg si at det var ikke mindre enn fire andre som faktisk fant denne cachen akkurat den dagen. Vi må ha vært på helt feil sted!

Vel framme i Drøbak fant vi en restaurant helt nede på havna, og en stor tallerken fish & chips ble oss til del. Og det var selvfølgelig her jeg skulle ha ladet batteriet en times tid. Men etterpåklokskap er ikke spesielt konstruktivt. Masse folk i Drøbak, men vi fikk med oss et par-tre cacher før vi satte nesa hjemover. Da hadde jeg innsett at jeg lå tynt an mht batteriet, så bakken opp fra Drøbak måtte forseres til fots, dessverre. Turen hjem la vi via Ås og Ski på fine sykkelveier, og da vi akkurat hadde syklet opp i lysløypa i den hjemlige Grønliåsen, døde batteriet mitt. Takk og lov - det var bare flate veien hjem, men jeg fikk jo kjenne på hvordan det er å sykle en tung el-sykkel uten motorhjelp - jeg var bare glad til at det i det hele tatt var teknisk mulig.

Da jeg sto på gårdsplassen hjemme viste triptelleren ikke mindre enn 78,96 km, altså rett under 7,9 mil. Hva ei kjerring på 62 har på en slik tur å gjøre, er fremdeles et mysterium for meg, men nå kan jeg i hvert fall si: Jeg har gjort det! Og når jeg ser bort fra det som ble min bane, altså det døende batteriet, må jeg jo si at det var litt av en opplevelse.

Fremdeles gutten til mor...

Og så er cert nr 2 i boks. Det fikk vi på miniatyrhundklubbens utstilling på Hadeland glassverk 25. juni. Men veien fram til championatet er fremdeles strødd med hindringer, for det er det store certet vi mangler, og da er konkurransen mye hardere. Men vi må jo prøve, og på Dogs4All i november tar vi sjansen.

Vi er jo ikke slik at vi halser omkring på alt som er av utstillinger, i motsetning til mange andre. For meg er det ikke all verdens viktig. Jeg har jo svært lyst til at han skal få sitt championat, og han har allerede fått forespørsel om hvorvidt han i framtiden kan tenke seg noen damer. Og det unner jeg ham vel for så vidt, men resultatene må være i boks først! Ikke skal han være noen "barnebrudgom" heller. De medisinske sidene av saken er allerede i boks - patellaundersøkelsen sa "fri", og det samme sa DNA-prøven for PAP-PRA1.

Jeg har begynt å se tegn til at det er Mattis som kommer til å ta ledelsen i flokken her hjemme med tid og stunder. Både Solan og Neala viker for hans ønsker; det være seg i matfatet eller ved snacksbordet. Det er et underlig syn når jeg har gitt alle tre en tyggepinne, og etter få sekunder har Mattis 3 og de andre ingen. Da er det bare å gripe inn og fordele godene på nytt, for den slags pøbelstreker vil jeg ikke ha noe av.

Gutten til mor!

Mattis har klart det - hans første CERT er i boks! Det ble tildelt ham på Bouvierklubbens utstilling i Letohallen 28. desember 2016. Nå må bare fyren fortsette å utvikle seg og bli kvitt gresshoppepreget!!