Livet skal leves!

... Og derfor besluttet jeg at jeg ville gå ned i halv stilling i jobben min. Helt fantastisk. I alle media snakker de stadig om at eldre mennesker må jobbe så lenge som bare mulig, for det er så viktig med nettverk, det sosiale samspillet som forsvinner, det givende ved å føle at man fremdeles trengs, det... Hører jeg Astrid Nøklebye Heiberg bare én gang til snakke lyrisk om velsignelsen ved å jobbe til man stuper, tror jeg at jeg og NRK må gå hver vår vei.

Flere har sagt til meg: "Men, hva skal du GJØRE da??" Må jeg gjøre noe som helst, da? Noen dager er det litt husarbeid, andre dager er det hagearbeid, og noen dager har det jammen meg ikke skjedd noe som helst som er verd å rapportere om, når kvelden kommer. Herlig.

Og - Astrid - neste år slutter jeg helt å jobbe! Da får jeg vel besøk av noen med tilbud om deltakelse i heklekurs på eldresenteret, felles handleturer til Sverige, weekendturer med danskebåten.... mulighetene er endeløse. Foreløpig takker jeg pent nei.

London calling...

Ja, nå er det utrolig nok bare 19 dager før Anne Marie og jeg setter våre gledesstrålende føtter på engelsk jord. Planlagt i 2 år, bøker er studert, mailer er skrevet, opplevelsene er fordelt over de dagene vi skal være der.

Joda, vi skal for så vidt til noen av turistfellene. Men vi har lagt det opp slik at alt skal foregå i vandretempo; ikke noe stress, ikke noe løping etter klokka. Jeg tror jammen det inngår en park i programmet hver eneste dag, med avslapping, lesing, kanskje litt mat og drikke. Jeg har lusket fram at det er tillatt å drikke alkohol i Londons parker, men det oppfordres til bruk av plastglass. To stettglass i den fineste, blankeste plast er derfor innkjøpt og skal med i bagasjen.

Tenk, nå blir jeg 60 år. Jeg holdt på å si "Hvem skulle ha trodd det?", men det ble litt feil. Jeg må vel heller si - det er ikke til å tro. Inni meg lever det en ung dame med mye ugjort. Jaja,- det er vel igjen litt tid enda, får vi tro! Å feire dagen i london var Anne Marie sin idé, og jeg må si det var en av hennes beste. Bare tanken på selskap her hjemme gir meg frysninger. Det var mer enn nok å feire 50-årsdagen med partytelt i hagen, et regnvær som slo alle rekorder, ikke et minutt å slappe av. Jeg følte ingen trang til noen reprise. Så nå satser vi på sol, sommer og salg i London i begynnelsen av juni.

Det blir reiseskildring fra turen i egen meny - "Ut i verden".

Dører som lukkes...

Så tok det slutt da, den 11. februar 2015. Da sluknet lyset i min fars øyne, og jeg fikk være med ham hele veien inntil hans siste stund. Livet forsvant så stille, så stille, med et lite pust, og så var det over. Helt til det siste var han opptatt av at jeg skulle få ordnet med ryddingen av huset, og selv om jeg ikke helt forsto hvert ord han sa, tror jeg nok at jeg har gjort alt slik han ønsket seg det.

Et fint menneske har gått bort - jeg har mistet en god far. Bare gode minner er igjen.....

Nytt år - nye muligheter?

Det har blitt 7 reiser til Trondheim ettersom månedene har gått, og min far har nå fått plass på Hjorten Helse og Omsorgssenter. Og der blir han antakelig resten av sitt liv. Jeg håper bare at han skal få det godt der. Jeg snakker med ham hver dag, og han sier at han har det bra og blir tatt godt vare på. Det er jo vemodig å vite at livet hans går mot slutten... Dette året har gitt meg mye innsikt i helsevesenets irrganger. Og vårt møte med helse-Norge har faktisk ikke vært spesielt vanskelig. Vi har møtt mange mennesker med omtanke og forståelse for vår situasjon.

Huset, barndomshjemmet mitt er solgt, siden min far ikke kan bo der lenger. I løpet av et par måneder må jeg oppover og tømme huset for alt som finnes der. Jeg gruer meg noe helt forferdelig til dette, for det er en enorm jobb. Ikke har jeg noen ledige rom i mitt eget hus heller, så det er jo svært begrenset hva jeg kan ta med meg hit ned. Neste gang jeg reiser oppover skal jeg innrede rommet hans på sykehjemmet med det han kan ha med seg dit. Malerier, fotografier, et bord, noen lamper...

Og i år fyller jeg 60, og skal feire dagen i London i en uke, sammen med Anne Marie Brenne.  Som jeg gleder meg! Programmet er nesten lagt, og vi skal få med oss litt av hvert.

London lokker...

Turen som ble planlagt for over 2 år siden er nå under 2 måneder unna. Den 28. mai setter vi oss på flyet med kurs for Heathrow,  London.