Dogs4 All på Lillestrøm, 17. november 2013

Solan og jeg dro uten Neala til Dogs 4 All i dag - det er på tide jeg blir litt flinkere til å ta ham med ut uten at støttekontakten hans er med. Håpet var å gjennomføre en slags "flooding", en form for terapi der man utsettes for store mengder av den påvirkningen man sliter med. For Solan sitt vedkommende er jo det denne overdrevne lysten på kontakt med absolutt alle hunder han møter. Nå tenkte jeg at "du skal ha problemer med å hilse på flere hundre hunder, gutten min; nå blir du nok stum, tenker jeg!" Og teori og praksis stemte for en gangs skyld overens. Guttungen startet turen fra jernbanestasjonen med å kave seg fram på jakt etter nye bekjentskaper, men vel inne på messeområdet gikk det opp for ham at her hadde han nok tatt på seg en litt for stor oppgave. Ulastelig framtreden, høflig hilsing - helt til han kom til papillon-ringen, jeg løftet ham opp og han og fikk øye på "seg selv" x 25. Da rant det helt over for ham, gitt. "Straffen" besto i å bli plassert kontant på gulvet med beskjed om å dempe støynivået. Og det fungerte, det óg.

Siden jeg ikke har spesielt vanskelig for å snakke med folk jeg ikke kjenner, spurte jeg noen damer som satt der litt ut om ting jeg lurte på. Bl.a. lurer jeg jo på når ørefrynsene når sin storhetstid,- jeg trodde det var når de er ca 2 år, men fikk vite at de gjerne var på høyden i 3-årsalderen. OK, Solan - da er det bare å spare og vente! Damene var for øvrig nordfra Narvik-området, veldig hyggelige. Å snakke med en som så tydelig var på jomfrutur ved papillonringen var de helt klare for, og de gjorde hele opplevelsen positiv for meg. Opplysningen om at Solan sin far er Silenzio's Bruce Lee vakte begeistring, og da BIR viste seg å være en halvbror av Solan, kjente jeg også utstillingslysten vokse. At jeg hadde latt være å melde på fordi jeg tenkte guttungen var for avrøytet var tydeligvis en bommert. Det var lærdom i det møtet!

Neala tilbragte dagen hos gode naboene Evelyn og Arve, og lå i stua deres og snorksov da jeg kom for å hente henne. Gjensynsgleden da hun og Solan møttes igjen var nesten rørende, for jeg har jo i grunnen inntrykk av at hun oftest kan betakke seg for hans sprell. Men der ser man - blod var tykkere enn vann denne gangen også.

7. november 2013 - Omvisning på kildesorteringsanlegget til EGE

Oslo kommune - Energigjenvinningsetaten (EGE) inviterer med jevne mellomrom til gratis omvisning på Klemetsrudanlegget. Der får man komme inn og se hele prosessen med avfallshåndteringen som i neste ledd gir oss fjernvarme, nye plastprodukter, gass til busser som tidligere brukte diesel, og mye mer.


Denne gangen var det ca. 30 personer som hadde møtte fram, inkludert Anne Marie og meg selv. Dette anlegget på Klemetsrud er verdens største i sitt slag, dvs som benytter optisk sortering som metode. Man kan høre folk si at "Jeg gidder ikke sortere i grønne, blå og hvite poser - det går jo i samme kassa, så de brenner sikkert hele greia etterpå likevel." NEI - de gjør ikke det, nemlig!!! Inne i det enorme anlegget går posene våre i rasende fart forbi kameraer som leser fargen på posen, og som så sender beskjed til en mekanisk "arm" som sorterer posene etter farge. De blå posene, som bare skal inneholde plastavfall, går så over en slags vekt, der poser som veier mer enn det gjennomsnittet de bør veie, blir sortert ut - for da har de sannsynligvis blitt fylt med noe helt annet enn plast.

Er du en av dem som ikke helt har innført kildesortering hjemme hos deg? Da anbefaler jeg to ting: 1) Les om Klemetsrudanlegget her, og/eller 2) meld deg på en omvisning snarest!! Du vil bli skikkelig imponert over det du ser - det kan jeg love deg! Og har du barn i familien - ta med dem også. De som viser omkring i anlegget er superflinke til å kommunisere med unger!

Her kommer posene inn på samlebåndet og sorteres

Anne Marie følger nøye med i forbrenningsovnen

Dimensjonene er enorme!

13. april 2013 - Hovedøya med Anne Marie

Spisepause på Vestre Batteri

Damene er ute på tokt igjen, denne gangen på Hovedøya. I strålende solskinn tok vi båten utover, og vel framme lot vi båtfolk og barnefamilier legge i vei før vi i den påfølgende stillheten ruslet sakte oppover fra brygga. Våren er svært sen i år til tross for lite snø i vinter, og derfor var det i begynnelsen ikke en eneste blomst å se. Det pleier å være blått av blåveis på siden av veien, men ingen ting å se. Før plutselig - der sto den! Ikke i så store mengder som datoen skulle tilsi, men lysende blå og vakker løftet den våre sinn betraktelig ved sitt nærvær.

Den egentlige, store attraksjonen på Hovedøya er jo likevel kubjellene, som vokser på et (heldigvis) utilgjengelig sted der ingen går uten at de vet hvorfor de går dit. De er utrolig vakre, og har for meg blitt et vårtegn på linje med hestehoven, hvitveisen og blåveisen.

29. mars 2013 - En herre på byen - Solan deler sine erfaringer

Vi har vært på bytur! Og for en liten, landsens gutt var ikke det noen hverdagslig opplevelse. Men nå måtte det til, for å isolere seg ute i forstaden blir for lite utfordrende for en som senere skal takle både fjell, fjord og kanskje til og med det store utland!

Så vi lot Neala være hjemme alene, og entret Ljabrutrikken med godt mot. Solan tok det som en mann, og slo seg fint til rette der på mitt fang. Ikke en lyd da andre passasjerer etter hvert strømmet inn, til tross for at han vanligvis er nøye med å varsle om alle potensielle inntrengere.Denne gangen syntes han tydeligvis ikke det passet seg å sitte og skråle som en liten unge.

Etter hvert valgte han å sette forlabbene på stanga foran setet vårt, og dermed hadde han full kontroll over alt som foregikk i vogna. Som med alle barn tok det imidertid ikke lang tid før han begynte å kjede seg, så da vi nærmet oss sentrum  ble det litt sutring å høre. På Stortorget gikk vi av, og da tok det ikke mange meter før han sto der så kjekk med bakfoten i været: "Morn, jeg heter Solan, og her er det JEG som markerer høyest!!" (Akkurat da, i hvert fall...).

Da vi hadde gått av på Stortorget la vi veien sørover i retning Akershus festning. Ikke før hadde vi entret asfalten, så kom det en brannbil for fulle sirener rett forbi oss. Og i de trange bygatene med høye hus skal jeg si at det høres.... Solan syntes det var ganske skummelt - i 10 sekunder, deretter var alt som før igjen. Tøff type!!
 
Det største problemet for en oversosial liten fyr er jo å ikke få lov til å hilse på alt og alle som kommer i hans vei, slik han (dessverre) har blitt litt for vant til hjemme. Men etter hvert roet det seg, med unntak av en ting: Byduene!!! I beskrivelser av papillon som man finner på nettet sies det klart at denne rasen har aldri hatt noen funksjon a la gjeter, vokter, jakt..... Men der tar de feil!!! For med så mye jaktlyst som det finnes i den lill skrotten til Solan burde de ha skrevet om hele standarden, spør du meg. Og i Oslo sentrum er det jo som kjent ikke noen spesiell mangel på duer, så det ble en ganske overopphetet situasjon for Solan. Som for eksempel her nede på Rådhusplassen,- idet jeg tok bildet kom det en due flyvende rett over hodet på ham, hvilket resulterte i et bilde av underkjeven hans (og som med all mulig tydelighet viser hans rosa skjønnhetsfeil...)!


Det var masse mennesker på Rådhusplassen i det fine været, og alt gikk helt utmerket. Inntil..... En puddel løp begeistret omkring mens eieren satt og iakttok det hele i full passivitet; dyret, som heldigvis var utpreget vennlig og sosialt, kom straks bort til oss og begynte å følge etter oss. Solan ble jo helt fra seg av glede - jeg ikke fullt så mye. Hva kommer det av at enkelte mennesker på død og liv skal ha hundene sine løse i enhver sammenheng? Joda, i skog og mark skulle det bare mangle, men på Rådhusplassen???  Jeg vil faktisk selv bestemme om hundene mine skal hilse på andre, mennesker eller dyr, men denne fyren mente tydeligvis ar han hadde rett til å bestemme over meg og mitt hundehold. En arroganse av pyramidale dimensjoner...

Vi vandret videre - nå i en puddelfri sone - og på Karl Johan kjente jeg et stigende behov for å feire vårens ankomst. Det måtte bare bli en is fra kiosken ved Stortinget. O lykke!!

Siste etappe gikk ned til Domkirken, der vi tok en tenkepause på en benk der bakken for halvannet år siden var dekket av lag på lag med blomster. Fra et nesten folketomt Stortorg førte så Ljabrutrikken oss trygt tilbake til bilen vår, og vi var skjønt enige om at det hadde vært en fin dag!

21. februar 2013 - Vi øver på påskestemningen

Det har vært den rene påskestemning de to siste dagene. Lørdag var grå og kald med en kraftig snøbyge, og så opprant både søndag og mandag med strålende blå himmel og flerfoldige varmegrader både i sola og i skyggen. I sola må det garantert ha vært minst 15 varme, for den stekte noe skikkelig. Oppe i den nye stua vår er det lyst og trivelig fra morgen til kveld. Det er fremdeles for tidlig å åpne de franske dørene og sitte innenfor og nyte sola - den går ned for langt i sør fremdeles. Men jeg ser jo hvor stor forskjell det er på når den forsvinner nede på bakkenivå sammelignet med oppe i 2. etasje - det skal bli fantastisk å kjenne sommerkveldens siste varme der oppe litt senere i år.

Vi har benyttet de siste to dagene til fine turer i Grønliåsen. Utstyrt med piggsko og staver kommer jeg meg utrolig godt fram - denne åsen er jo konstruert som åser flest - det går opp på den ene siden og ned på den andre. Men idet vi når åskammen er det flere fine steder man kan sitte i sola og la den steke en godværshungrig kropp.

Det var ikke så altfor mange å se ute i skogen,- det har vært vinterferie denne uka, og kanskje noen av skogstraverne har vært bortreist. Vi fikk nesten sitte helt i fred, men til gjengjeld fikk jeg den mannen som kom forbi og ble stående og prate, til å ta dette fine bildet av oss.

Solan er en utholdende liten fyr. Han har ingen problemer med å gå sine 4-5 kilometer, noe som jeg synes er oppsiktsvekkende for en valp som enda ikke har fylt 5 måneder. Kan ikke helt se for meg at en springer spaniel skulle kunne tas med på så lange turer i ung alder...

17. februar 2013 - Gode venner er gull verd!

Telefonen ringte i morges - Anne Marie i den andre enden av tråden. Er alene i dag - finne på noe sammen? Tja,- jeg hadde egentlig bare planlagt tur i den hjemlige Grønliåsen... "Blir med!!"

Og en drøy time senere var vi ute, Anne Marie, Neala, Solan og jeg. Et lett (helt unødvendig) snødryss, etterlengtede + 2,8 grader. Staver og brodder, samt varm drikke og sitteunderlag i sekken. Solan valgte å ha på kåpe i dag - han har litt lite hår på brøstet enda, og når det da fester seg bittesmå snøklumper i de sju hårene han har, blir han iskald. Da er det smart å kle seg i ull, mener Solan, så frakken kom på.

Vi har en fin ås å gå tur i. Det eneste er at man må gå oppoverbakke en god stund før man kommer til toppen, og med den snøen som var kommet i natt, var stavene et godt redskapsvalg. Opp til toppen, og deretter ned på den andre siden, og rett bort til en fin bålplass som for 20 år siden, da jeg begynte å gå her, hadde flott fjordutsikt, men som nå kun har det som eiendomsmeglerne kaller "fjordgløtt". Ikke noe bål i dag, men fint å sitte der en stund, drikke varmt og ha enda en av våre mange gode samtaler om livets utfordringer og dilemmaer. Alltid like verdifullt!

Solan fikk hedersplassen inne i vesten min inn mot ulljakken, for han har så tynne tær, og selv om det nå var plussgrader, er det ikke mye varme i sånne kyllingbein! Så han krøp inn, la seg godt til rette og slappet helt av. Neala har ikke slike privilegier, så hun krøp opp til Anne Marie og fikk henne til å tro at det ikke hadde vanket verken kos eller ros på uminnelige tider...

Fin tur, selv om jeg på tilbakeveien fikk et kink i ryggen som nesten satte meg ut av spill. Vel hjemme: 600mg Ibux og rett ut i en stol - det er det eneste som hjelper (bortsett fra kiropraktor, da!). Borte i hundekurven snorket og pustet det lett,- alle var enige om at det hadde vært en fin dag. Takk, Anne Marie, for at du handlet etter impulsen du fikk, og ringte meg i morges! Vi skal ha flere fine turer utover i året!!

8. februar 2013 - Husbygging pågår!

Huset er ferdig!

Jeg bygger på huset mitt. Dvs, det er et svensk firma som heter Nordiska Byggporten SE som gjør jobben. Og det skal i all ærlighet sies at de gjør en super jobb. Det er bare det at når man bygger ut er det gjerne fordi man fra før har for liten plass.

Og nå hadde vi kommet til det punktet der alt holdt på å stanse med et brak - jeg hadde rett og slett ikke noe sted å flytte de møblene som sto i det rommet som utbyggingen skulle utgå fra. For man har jo ingen umøblerte rom når plassen fra før er utilstrekkelig, det sier seg da selv! Hva gjør man da?

For det første spør man en god venn - har du noe ledig plass noe sted??? Og den til alle tider mest hjelpsomme av vennene, Anne Marie stilte en ledig sokkel-leilighet til disposisjon. Der befinner det seg nå 5 helt nye lenestoler + to svære sekker med bøker. Takk, takk, takk!!!

For det andre tar man hagen til hjelp. Der ute befinner det seg nå en skinnsalong 3+2+1 under en svær presenning. Dersom den ikke selges på Finn.no, eller byggmesteren overtar den til en av sine leiligheter, går den som gave til Frelsesarméen. Samme vei går bokseksjonen.... Da fikk jeg heldigvis frigjort det rommet som heretter skal være mitt kontor/arbeidsrom, og møblene fra mitt nåværende kontor kan flyttes ned dit. Dette må skje innen mandag morgen... Som vanlig er det min suverene nabo Hamid fra Marokko som stiller opp, forhåpentligvis sammen med min andre nabo av samme kaliber, Minh fra Vietnam.

Men så var det fryseren, da. Den er riktignok ikke stor, men det er jo ikke slik at en fryser passer inn i ethvert interiør. Den eneste løsningen jeg hittil har kommet på er at jeg faktisk er nødt til å kjøpe nytt kjøleskap; et kombiskap med like stor frysedel som kjøledel, og kvitte meg med småen. Uforutsett utgift......

Hagen ser ut som en etterlevning etter et angrep fra det ytre rom,- det er materialer, stillaser, transportabelt toalett, gipsplater, verktøy, en sagbenk..... Det er et kaos uten like, og det må klatres og bøyes og tøyes samme hvor man skal hen. Jeg takker alle høye makter for at denne vinteren har vært så å si snøfri,- med de vanlige 70 cm der ute i hagen hadde det vært ti reiser verre.

Og ferdigstillelse er 26. februar...

7. februar 2013 - Livet før og etter at Solan dukket opp

Jeg er streng på at Solan ikke skal få ligge i sengen min om natten! Vel – det han gjør er at han starter nede i fotenden, men så snart lyset slukkes, er han oppe ved hodet mitt, kryper raskt ned under dyna og forsvinner der nede i dypet, der han tilbringer hele natten. At han får nok oksygen der nede, er et mysterium…

Ellers har han nå blitt "min". Med det mener jeg at han de første ukene hos meg mest knyttet seg til Neala - han har jo levd sine første uke sammen med flere hunder enn mennesker - og jeg fikk dessuten ikke de viktige ukene fra 8 - 13 sammen med ham. Det har derfor vært litt å ta igjen. Jeg har jobbet hardt med klikker og belønning, samt fløyte i stedet for å rope på ham. Han har praktisert en viss avstand - kommer ikke, bare står og ser på meg, holder ca 1 meters avstand og viser generell liten tilknytning til meg. Men her om dagen var det som om det hele snudde. Plutselig! Da sto han med ett der og logret glad med halen ved synet av meg; han kom helt inn til meg, sto helt stille mens halsbåndet ble satt på, og når han nå hører fløyten, kommer han som et skudd. Når han ser meg nå, oppviser han en enorm glede og entusiasme,- det er nok belønningen for innsatsen med klikkeren, tenker jeg! I dag har vi til og med klippet klør - igjen med belønning og god tid - og med suksess!

Dette er for øvrig første gang jeg har hatt en hannvalp som ved 3,5 måneders alder står fjellstøtt med bakfoten høyt løftet når han er ute og tømmer tanken! En springer har ikke engang tenkt seg muligheten før han er 7-9 måneder gammel! Men jeg har en formening om at disse småhundene modnes tidligere enn de større….?

Han har også hatt en periode der maten ikke smakte ham. Joda, leverpostei kunne han gjerne ha spist hele dagen, men tørrfor – nei takk! Plutselig endret også det seg, og han spiser godt – om enn med mange innslag av lek. Når måltidet nærmer seg slutten er for-kulene suverene å kaste omkring i rommet for å jaktes på. Han kaster og bruker labben som en liten Maradona; så raser han ut og inn i kjøkkenet for så å kaste seg over maten og spise den. Det går helt rundt oppe i hodet på meg bare av å se på ham….

Det er også lenge siden jeg har hatt en valp som til de grader bruker sin nese. Jeg gleder meg veldig til snøen blir borte og han kan prøves på spor. Foreløpig består treningen i å finne for-kuler som jeg sprer utover et lite område, og motivasjonen hans er høy.

Neala lever en tilværelse som mest ligner Job’s i Bibelen – det er en evig prøvelse. Solan elsker henne, og hun kan anvendes som tyggeben, dra-leke, trampoline og klatrestativ. Siden valpen enda er inne i sin «nådetid» blir han ikke irettesatt av henne,- men etter hvert som han blir litt eldre håper jeg at hun vil begynne å sette ham på plass. Tidligere kunne hun gå opp og sette seg midt i trappen for å slippe unna, men det er nå et par uker siden Solan begynte å springe i trappen selv, så hennes fristed der er nå en saga blott. Akkurat nå sier Neala som hinduene: «Livet er lidelse.»

Der det tidligere var ro og ettertanke er det nå kaos og galopp,- og Solan bringer meg mye smil og latter! Hans NKK-registrering er også OK nå – venter papirene i posten hvilken dag som helst.