EN ANNERLEDES VÅR...

Denne våren har vært annerledes enn alle andre vårer jeg har opplevd. Min far ble lagt inn på St. Olavs hospital den 16. april, og siden den dagen har jeg kjørt opp og ned til Trondheim 4 ganger for å besøke ham. Takk for at jeg har en arbeidsgiver som har forståelse for at dette er noe jeg trenger å gjøre!!! Smiler stort

Disse månedene i sykesengen har redusert min far til nærmest spurvestørrelse, men livsmotet er det ikke noe å utsette på. Han vil opp, han vil fram, og i forrige uke forkynte han at han ville ha et nettbrett, etter å ha sett meg i aksjon med mitt eget. Jeg har hele tiden tatt bilder av hagen hjemme slik at han skulle kunne følge litt med fra sykesengen, og det har nok gitt ham interessen. Noen timer med opplæring, og mannen var i stand til å lese avisen og google artikler han var interessert i. Men å si opp Adresseavisen i papirformat- nei, DET er ikke aktuelt! Enda.....

Jeg varierer å kjøre Østerdalen og Gudbrandsdalen - det handler litt om værforholdene og om trafikken på veien. Men er det godvær, er Dovrefjell alltid mitt førstevalg. Jeg stanser særlig på en plass der det om våren vokser mogop og fjellprimula i store mengder, og ellers er det en stor plass like før man kjører ned til Dombås vi pleier å stanse på. Skiltet der sier "Hondyrju",- jeg innrømmer at jeg ikke en gang forstår hvordan det skal uttales; langt mindre hva det betyr! Men en gang må jeg kjøre innover der, for det loves rømmegrøt på skiltet ved E6.

Turen jeg tok i mai fikk en ekstra bonus. Jeg stanset på Kongsvold fordi jeg så at det glimtet rødlilla oppe i bergskrenten - det er rødsildra som der vokser i store mengder. Jeg hadde med meg zoomkamera, og da jeg snudde meg for å gå tilbake til bilen, fikk jeg mitt livs opplevelse: På andre siden av veien, oppe i lia, lå det ikke mindre enn 4 moskus og slappet av på vollen utenfor en gammel utbygning. Zoomen ble raskt vridd ut til maksimal lengde, og jeg fikk noen gode bilder av det dyret som hadde lagt seg i beste positur. Det var utpå kvelden, så lyset var ikke det beste, men jeg er storfornøyd med resultatet.

Det er slitsomt å ha rollen som pårørende. Samtidig som man skal ha et noenlunde normalt liv skal det følges opp med sykebesøk to ganger om dagen. Så skal man følge med hva leger og pleiere sier, og prøve å få noe konkret ut av det. Og det er ikke alltid enkelt, for det virker på meg som om de i stor grad gjør sitt aller beste for ikke å si noe som helst konkret - det kunne jo være at noen kom tilbake og minnet dem på hva de hadde lovet! En setning som går igjen er: "Vi kan jo ikke gi noen garantier" - som om jeg ikke skjønner det... Pleierne på St. Olav er helt fantastiske, og har en evne til omsorg som er helt utrolig. De behandler min gamle far med stor respekt og varme, og får ham til å føle seg vel til mote midt oppe i all elendigheten han har vært gjennom. At de da nesten hver dag har lange diskusjoner nede på dialysen om hvor han nå egentlig har rommet sitt når han skal tilbake derfra, eller at ingen vil eller kan si noe om hvor han skal befinne seg om 3 dager - det er systemet sin feil.