På to hjul i svingen

Mitt liv som (el-)syklist

Med stadig høyere turtall....

I løpet av de siste 5 årene har jeg hatt 4 sykler. Det startet med en helt nydelig sykkel av titan; den veide litt over 8 kg og var en utrolig bra sykkel. Med ett stort minus: Den hadde stang! Og siden jeg aldri i hele mitt liv har hatt teknikken inne med å slenge beinet over setet, ble dette ganske raskt en erklært fiasko. Jeg syklet til jobb med den, bar den lekende lett opp til 3. etg, og syklet nokså problemfritt hjem også, lange oppoverbakker til tross. Men hver eneste gang jeg skulle av eller på, måtte jeg sikte meg inn på en stein eller en høy fortauskant for å manøvrere meg av, og det ikke bare s å merkverdig ut - det føltes rett og slett ikke helt greit.

Dermed ble min første el-sykkel kjøpt. Den måtte jeg til Moss for å få tak i, for jeg skulle ha en helt spesiell sykkel med lavt innsteg. O lykke! For en vidunderlig følelse det var å suse av gårde på den svarte, blanke, fine sykkelen min!

Utstyr må man ha, og jeg kom over en butikk/nettbutikk som het www.sykkelpikene.no  Der hadde de alt hva hjertet kunne begjøre av utstyr som skilte seg radikalt ut fra det som fantes i ordinære butikker. Så jeg kjøpte Yakkay hjelm med tre forskjellige trekk, enkle og doble sykkelvesker, sykkelbur til Solan, - det var ikke måte på.

Etter et års tid kjente jeg at jeg trengte noe sterkere. Det var mange og lange motbakker på vei til og fra kontoret, og jeg ville ha mer fart og kraft ut av doningen.

Dermed ble den blanke svarte solgt, og den litt mindre, hvite kom inn i heimen. Nå ble det fart i sakene, og ikke måtte jeg lade batteriet mens jeg var på kontoret heller.

Det ble både jobbturer, fritidsturer og handleturer med denne sykkelen, en Smart Motion fra Oslo Elsykkel. Jeg lå foran i løypa med kondomkledde ungdommer bak meg oppover bakken fra Skullerud, og kom meg nokså uanstrengt fram i verden. Det var helt til det kom en forespørsel fra noen damer i gata, også de med el-sykkel: Om vi ikke skulle danne en FB-gruppe - "Damer på hjul"? Joda jeg satte i gang, jeg, og det ble 1,5 fellesturer på oss. Disse turene er omtalt på en egen side som heter "Damer på hjul".

Men da innså jeg at jeg hadde for SMÅ hjul! De andre hadde 28'' hjul, mens mine var bare 26''. Det blir som at en chihuahua må løpe ved siden av en schäferhund - det blir mange flere steg for småen enn for den store. Jeg klarte ikke bakkene like godt som de andre (også fordi jeg er desidert den som er i dårligst form, da), og jeg rullet ikke så fort som de andre - jeg måtte sykle i nedoverbakkene også.

Inn på banen kom sykkel nr. 4. Det er en Kalkhoff B10 2017-modell med store hjul og sterk motor fra Bosch. Formen min har ikke bedret seg nevneverdig, men nå kan jeg i hvert fall ikke skylde på sykkelen lenger! Den er knall rød som en Ferrari, og hadde det ikke vært for at jeg nok er bygget mer som en Subaru, hadde dette vært en gaselle av en ekvipasje.